Per 1 januari 2025 wordt de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) aangescherpt. Deze wet is ontworpen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers.
Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
- Strengere handhaving: Vanaf 2025 zal de Belastingdienst actiever controleren op schijnzelfstandigheid. Bij overtredingen kunnen direct correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen of boetes worden opgelegd. Er kan met terugwerkende kracht een naheffing volgen, maar nooit verder terug dan 1 januari 2025. In gevallen van kwaadwillendheid kan een naheffing tot vijf jaar terug worden opgelegd.
- Gebruik van modelovereenkomsten: Hoewel modelovereenkomsten blijven bestaan, verliezen ze hun beschermende functie. De feitelijke werksituatie wordt doorslaggevend bij de beoordeling van de arbeidsrelatie.
- Invoering van de webmodule: Omdat de regels over inhuur van zzp’ers voor veel opdrachtgevers onduidelijk zijn, heeft het kabinet een webmodule geïntroduceerd die kan helpen. Dit is een online vragenlijst die een indicatie geeft of een opdracht buiten dienstbetrekking kan worden uitgevoerd, of niet. Het gebruik van deze webmodule wordt verplicht en is bindend.
Wat betekent dit voor zzp’ers en opdrachtgevers?
- Zzp’ers: Het is cruciaal om de zelfstandigheid in de uitvoering van het werk te waarborgen en te kunnen aantonen. Werk voor meerdere opdrachtgevers, voer opdrachten zelfstandig uit zonder toezicht of aansturing, en draag ondernemersrisico. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken en eventueel gebruik te maken van modelovereenkomsten om risico’s te voorkomen.
- Opdrachtgevers: Zij moeten ervoor zorgen dat de samenwerking met zzp’ers voldoet aan de eisen van de wet. Dit houdt onder andere in dat zij goed moeten controleren of er geen sprake is van schijnzelfstandigheid en dat de afspraken over de werkrelatie goed zijn vastgelegd. Het gebruik van de webmodule kan hierbij helpen.
Wat houdt dit in de praktijk zoal in voor de zpp’er?
- De zzp’er moet zelf verzekeringen afsluiten (aansprakelijkheid- en arbeidsongeschiktheidsverzekering)
- Meerdere opdrachtgevers per jaar
- De zzp’er moet zelf factureren op basis van voltooide projecten
- Blijf weg van lange termijnopdrachten met vaste uren en dagen.
- Zorg ervoor dat je een eigen identiteit hebt als ondernemer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijfskleding, een bedrijfsauto met je logo en een website.
- Verhuur je vanwege jouw unieke kwaliteiten, met een duidelijk afgebakend eindresultaat, op projecten met een duidelijke kop en een staart
- Zzp’er is zelf verantwoordelijk voor scholing en opleiding
- Zorg dat de gemaakte afspraken daadwerkelijk (blijven) aansluiten bij de praktijk
Het is van belang voor zowel zzp’ers áls opdrachtgevers om zich bewust te zijn van deze veranderingen en hun samenwerkingsverbanden aan te passen om mogelijke problemen of boetes te voorkomen.
Heb je vragen over deze wijzigingen of kun je hulp gebruiken bij het aanpassen van jouw situatie? Ons team denkt graag met je mee. Plan je afspraak met Peter en/of Johannes hier in.